7. Sytuacja finansowa Grupy mBanku w 2013 roku

7.1. Zmiana podejścia w zakresie rozpoznawania przychodów i kosztów dotyczących sprzedaży produktów ubezpieczeniowych dołączonych do kredytów

W 2013 roku Grupa wprowadziła zmianę w swoich politykach rachunkowości dotyczących rozpoznawania przychodów i kosztów dotyczących sprzedaży produktów ubezpieczeniowych dołączonych do kredytów.

Ponieważ Grupa nie wymaga od swoich klientów korzystania z oferty bancassurance, a zakup produktów ubezpieczeniowych jest zawsze dobrowolny, Grupa dotychczas raportowała przychody ze sprzedaży produktów ubezpieczeniowych jako wydzielone przychody, nie zaś zgodnie z wymogami raportowania dotyczącymi produktów powiązanych. Mając na uwadze trendy obserwowane w sektorze bankowym w Polsce oraz poza jej granicami w zakresie sprzedaży produktów ubezpieczeniowych dołączonych do kredytów, Grupa wprowadzała zmiany w swoich politykach rachunkowości dotyczących produktów bancassurance już w trakcie 2013 roku, co skutkowało:

• Utworzeniem rezerwy odzwierciedlającej ryzyko związane ze zwrotem części składek ubezpieczeniowych spowodowanym przedterminowym zakończeniem umów ubezpieczeniowych.
  • Bardziej konserwatywnym podejściem do prezentowania kosztów pośrednictwa związanych ze sprzedażą produktów ubezpieczeniowych.
  • Począwszy od lipca 2013 roku, wdrożeniem analizy stopnia zaawansowania usługi jako podstawy do rozpoznawania przychodów ze sprzedaży produktów ubezpieczeniowych, w efekcie czego Grupa raportowała około 1/3 tych przychodów jako przychody rozpoznawane jednorazowo.

Zdaniem Grupy, takie podejście księgowe jest zgodne z odpowiednimi koncepcjami i zasadami zawartymi w Międzynarodowych Standardach Sprawozdawczości Finansowej, jak również odpowiednio odzwierciedla działania natury ekonomicznej, zarówno po stronie klientów, jak i Banku.

W grudniu 2013 roku Grupa otrzymała (podobnie jak wszystkie inne banki w Polsce) szczegółowe wytyczne Komisji Nadzoru Finansowego na temat podejścia do księgowania działalności bancassurance, które w szczególności wskazały szerszą, bardziej restrykcyjną definicję produktów powiązanych. Grupa wdrożyła rekomendowaną definicję produktów powiązanych i w konsekwencji dostosowała swoje podejście księgowe do działalności bancassurance prowadzonej zarówno w roku 2013, jak i w latach poprzednich.

Retrospektywne wdrożenie zmian w polityce rachunkowości spowodowało przekształcenie zaraportowanych przez Grupę (oraz przez Bank) bilansu otwarcia na dzień 1 stycznia 2012 roku i w konsekwencji na dzień 1 stycznia 2013 roku oraz wyników finansowych za 2012 rok i za trzy kwartały 2013 roku.

W efekcie zmiany polityki rachunkowości, Grupa uwzględnia obecnie jako przychód rozpoznawany jednorazowo mniej niż 10% przychodów z działalności bancassurance związanych z kredytami gotówkowymi i samochodowymi oraz od 0% do około 25% przychodów z działalności bancassurance związanych z kredytami hipotecznymi. Pozostała część przychodów rozpoznawana jest w czasie przez okres ekonomicznego życia odpowiednich kredytów. Koszty bezpośrednio związane ze sprzedażą produktów ubezpieczeniowych rozliczane są w analogiczny sposób.

Mając na uwadze charakterystykę sprzedaży produktów ubezpieczeniowych, jak również zmiany wprowadzone w podejściu księgowym w 2013 roku, wdrożenie nowej polityki rachunkowości dotyczącej bancassurance spowodowało zmniejszenie o kwotę 88,8 mln zł skonsolidowanych i jednostkowych kapitałów własnych odpowiednio Grupy i Banku na dzień 31 grudnia 2013 roku w porównaniu do wartości wynikających z podejścia księgowego stosowanego do końca III kwartału 2013 roku.

Opis zasad rachunkowości dotyczących produktów bancassurance przedstawiony jest w nocie 2.33. Dane porównawcze do Skonsolidowanego Sprawozdania Finansowego Grupy mBanku S.A. za rok 2013, według Międzynarodowych Standardów Sprawozdawczości Finansowej.

Wyniki w latach 2012-2013 po przekształceniach przedstawiały się następująco:

w tys. zł

Przychody z tytułu odsetek

Koszty odsetek

(2 243 520)

(1 724 160)

Wynik z tytułu odsetek

Przychody z tytułu opłat i prowizji

Koszty z tytułu opłat i prowizji

(430 333)

(469 096)

Wynik z tytułu opłat i prowizji

786 545

834 738

Przychody z tytułu dywidend

13 902

26 856

Wynik na działalności handlowej, w tym:

356 542

342 978

Wynik z pozycji wymiany

324 006

282 545

Wynik na pozostałej działalności handlowej oraz na rachunkowości zabezpieczeń

32 536

60 433

Wynik na inwestycyjnych papierach wartościowych oraz inwestycjach w jednostki zależne i stowarzyszone

44 966

78 578

Pozostałe przychody operacyjne

275 721

374 821

Odpisy netto z tytułu utraty wartości kredytów i pożyczek

(444 635)

(477 778)

Ogólne koszty administracyjne

(1 465 714)

(1 490 153)

Amortyzacja

(195 617)

(187 890)

Pozostałe koszty operacyjne

(186 500)

(210 258)

Wynik działalności operacyjnej

Zysk brutto

Podatek dochodowy

(266 906)

(308 725)

Zysk netto

- akcjonariuszy mBanku S.A.

- udziały niekontrolujące

2 603